Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
3D tisk je technologií, která umí pracovat s nejrůznějšími materiály, ať už se jedná o plast, beton nebo třeba kov. Právě s kovem, konkrétně nerezovou ocelí, budou pracovat nové 3D tiskárny HP Metal Jet.
pfranta (74) | 11.9.20187:48
Nic pro hlupáky, propagující 3D tisk jako alternativu k průmyslové výrobě. Takoví pak blouzní, že si každý vyrobí věci dle potřeby doma. Především, 3D tisk nebyl nikdy alternativou pro tradiční obrábění, a zušlechťování materiálu, za tuhle cenu, není problém vybavit dílnu CNC soustruhem a frézkou, popřípadě obráběcím centrem. 3D tisk, je skvělou technologií pro případy, kdy tradiční postupy nejsou vhodné, nebo neexistují. Pak je i levnější.
Odpovědět2  0
snajprik (1641) | 11.9.20187:58
Tu ide o kusovky a prototipi. Napriklad potrebuješ nejaku atipicky kusok kovu ktory by sa dal i vyrobiť, ale programovanie, nastavovanie CNC stroja by zabralo celi deň a odstaviť vyrobnu linku na jeden deň kvoli jednemu kusku by stalo tisice €. Pre strojnich konštrukterov na prezentacie je to k nezaplateniu.
Odpovědět1  1
wrah666 (6205) | 11.9.201810:19
Předpokládám, že se podíl výroby formou 3d tisku bude postupně zvedat, až dosáhne desítek procent. ­(možná i 50%­) Jednak má výhodu všude tam, kam je složité, drahé či skoro nemožné dopravit daný díl. Dvak jím lze vyrobit věci s vnitřní voštinovou strukturou, pevnější a podstatně lehčí než ­"tradičně vyrobené­". A za třetí: rychlost stoupá, cena klesá. Pamatujete dobu, kdy začala domácí tiskárna na plast? Nejlevnější stála něco kolem 60 tisíc. Dnes seženete lepší ­)jako stavebnici­) za méně než 10. Před 2 lety jsem se zajímal o tiskárny na kov. Jedna s troščku menčím pracovním rpostorem než má toto stála 500 tisíc Euro. Dnes je to jen 400 tisíc Dolarů. Na druhou stranu, máte samozřejmě pravdu v tom, že kde potřebujete rychle ­"sekat­" série tisíců kusů součástek, na které nejsou nějaké speciální nároky, je ­"klasika­" mnohem rychlejší a levnější.

PS: vzpomeňte na dobu řekněme před 50 lety. Jak vypadala automatizace, jak vypadal počítač. nebvo o pár let dříve pevný disk, na jehož dopravu organizace ­(protože člověk nic tak drahého nevlastnil­) potřebovala opravdu pevný vozík. Vážilo to půl tuny. Dnes máte mnohonásobně vyšší kapacitu v jediném paměťovém čipu. CNC stroje nejsou scifi, ale má je snad každá továrna. Menší, ­(třeba frézku­) má klidně i pokročilejší kutil. Jak vypadala automatizace. Dřív les táhel, stroj byl víceméně jednoúčelový. Pokud vůbec šel přenastavit, bylo to na strašných hodin práce. Dnes je všude elektronika, stejná mašina vám klidně přejde na jiný výrobek i několikrát během směny.
Odpovědět2  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.